Positieve Gezondheid België

We lieten ons inspireren door het onderzoek van Machteld Huber, grondlegster van Positieve Gezondheid en oprichtster van het Institute for Positive Health in Nederland (iPH). 

Samen stimuleren, versterken en versnellen we de uitbouw van Positieve Gezondheid: gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven.

Wie is Machteld Huber?

Machteld Huber, onderzoeker en voormalig huisarts, stichtte het iPH (NL) en is grondlegger van het gedachtegoed Positieve Gezondheid. 

Geïnspireerd door haar ervaring met ziekte, ontwikkelde zij in 2011 een nieuw, dynamisch concept van gezondheid als antwoord op de statische definitie van gezondheid van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het is gebaseerd op veerkracht en eigen regie. Ook ontdekte ze een groot verschil in denken over gezondheid tussen patiënten en hun professionals. 

De brede visie van patiënten, met zes dimensies van gezondheid, noemde ze Positieve Gezondheid. In 2012 ontving zij voor haar werk een ZonMw-Parel en in 2014 promoveerde zij in Maastricht. In 2015 werd zij uitgeroepen tot meest invloedrijke persoon in de gezondheidszorg.